Sterren op het doek

 

Ben, je hebt me diep geraakt

Dit hoorde ik enkelen jaren geleden van een opdrachtgever in mijn atelier.

Ik weet het nog heel goed. Ik was net aan het werk gegaan in mijn houten atelier in mijn tuin. Ineens hoorde ik geklop op mijn deur. Het was een buurman van een paar huizen verderop.  Hij wist dat ik kunstenaar was en dat ik wel eens schilderde in opdracht. Hij had toentertijd 3 prachtige Duitse staanders die al menige prijzen hadden gewonnen. Zijn honden waren zijn trots.  Nu de oudste hond op leeftijd was gekomen, wilde hij ze graag alle drie op een waardevolle en unieke manier vastgelegd hebben. Hij wist dat ze vroeg of laat niet meer samen zouden zijn.

“Ben’ zei hij ‘zou jij mijn honden willen schilderen?’

Hier hoefde ik niet lang over na te denken. We maakten snel een afspraak en nog die week ging ik op pad met schetspapier en mijn fototoestel. Dit doe ik altijd als ik portretten maak. Het kennismaken met de honden ging fantastisch. Ik kon al snel ontdekken wat hun karakters waren. Dit vind ik erg belangrijk omdat ik hun identiteit ook wil overbrengen in mijn werk. Vlug maakte ik wat schetsen, notities en foto’s. Peter, de oudste was gracieus, Rik duldde geen gedoe en Storm was de kwajongen.

Eenmaal in mijn atelier wist ik al hoe ik de honden zou weergeven. Het werken ging lekker en nadat ik foto’s van mijn opzetten in acryl had laten zien aan mijn buurman, kreeg ik groen licht om te starten met de opdracht.

Omdat ik verder geen opdrachten had, kon ik goed doorwerken en was het schilderij na 2 weken af. Vol enthousiasme belde ik mijn buurman op om een afspraak te maken. “Ik kom eraan’, hoorde ik nog net.

Binnen een kwartier stond hij in mijn atelier. Ik draaide mijn ezel zijn kant op zodat hij alles goed kon bekijken. Het bleef stil. De altijd spraakzame man bleef zwijgen. Ietwat nerveus keek ik naar hem. Op dat moment zag ik hem nog net een traan wegvegen. Met zachte stem zei hij: ‘Ben, je hebt me met dit schilderij diep geraakt’.

De honden zijn inmiddels alle drie overleden maar het schilderij hangt nog altijd aan zijn muur in de woonkamer.

 

.

Schilderen in opdracht

 

 

Sinds mijn 18de jaar heb ik altijd huisdieren om mij heen gehad: katten, honden, vogels en kippen. Ik kan me geen leven meer zonder dieren voorstellen. Ze brengen je veel plezier en liefde met zich mee. In verdrietige tijden kunnen ze een troosts voor je zijn. Inmiddels hebben mijn dieren ook vaak model gestaan. 

Dit is Oreo, een zwart-witte kat met inmiddels echte kwajongens streken. We hebben hem opgehaald bij een kattenopvangcentrum in Friesland. Hij heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt en wou de eerste weken niet van onze zijde wijken. Het is een schat van een kat die erg veel liefde, geduld en aandacht nodig heeft. 

De meest mensen voelen vaak een sterke emotionele band met hun huisdieren. Ze willen deze band vastleggen en herinneren door middel van een of meer kunstwerken.

Ik heb al vele dierenportretten in opdracht mogen maken. Soms omdat een huisdier was overleden maar ook voor mensen die erg trots op hun huisdier zijn.

 

Elke keer als ik naar een portret kijk van mijn overleden kat, krijg ik een glimlach om mijn lippen. Er komen dan weer zoveel fijne herinneringen boven.

 

Als je ook een portret wilt laten maken

 

 

  • Je kunt me een mailtje sturen of me bellen. We maken dan een afspraak voor meer info en uitleg. We bespreken dan ook de prijs.

 

  • Als je hiermee akkoord gaat, dan betaal 10 % van de afgesproken prijs als aanbetaling en plannen we een een afspraak voor een huisbezoek. Tijdens dit bezoek maak ik schetsen en foto's van je kat of hond. In mijn eigen atelier werk ik deze verder uit.

 

  • Wanneer het schilderij bijna klaar is, stuur ik je de foto's van het werk. Je kunt dan aangeven of het akkoord is en of er nog wat gewijzigd moet worden. Dit kunnen wat kleine dingen zijn.

 

  • Na een eventuele wijziging stuur ik je de foto's van het aangepaste werk. Ga je hiermee akkoord  dan maak je 25% van het afgesproken bedrag over en maak ik het schilderij voor je af.

 

  • Wanneer het schilderij af is  kan deze worden opgehaald gebracht. Je betaalt bij ontvangst van het schilderij de resterende 65%.

Vanaf 495,-